Neuvoteltu hallitusohjelma ei mielestäni ole vähäisessäkään määrin vihreä, vaan kokoelma verbaaliakrobatian harjoituksia ja keskenään ristiriitaisia tavoitteita.

Esimerkiksi:
"Energian käytön kasvua hillitään määrätietoisin toimin ja pyritään taittamaan energian kulutuksen kasvu."

"Lisääntyvän energiantarpeen tyydyttäminen ja käytöstä poistuvien fossiilisia polttoaineita käyttävien voimaloiden korvaaminen pelkästään uusiutuvilla energialähteillä saattaa olla vaikeaa.Mitään päästötöntä, vähäpäästöistä taikka päästöjen kannalta neutraalia, kestävää ja kustannusrakenteen kannalta kannattavaa tuotantomuotoa, myöskään ydinvoimaa, ei saa sulkea pois,"

Ensi esitetään vihreä tavoite ja lähes välittömästi kerrotaan mitä tullaan oikeasti tekemään, kun asetettu tavoite ei kokoomus-kepulaisen politiikan seurauksena tule toteutumaan.

Ohjelmaan on puristettu myös lauseita, joiden sanoma on tarkoitettu luettavaksi täysin päinvastoin, kuin on kirjoitettu.

"Suomen hallitus toimii aktiivisesti turpeen määrittelemiseksi hitaasti uusiutuvaksi energiaraaka-
aineeksi ottaen huomioon Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tieteelliset selvitykset."


Turve on jo nyt määritelty ilmastonmuutoksen kannalta aivan liian hitaasti uusiutuvaksi energiaraaka-aineeksi. Miksi Suomen hallituksen pitäisi toimia niin, että sama temppu tehtäisi uudestaan?

Erittäin vastenmieliseltä vaikuttaa myös kirjaus "Tavoitteena on lisätä kotimaisen puun vuotuista käyttöä 10–15 miljoonaa kuutiometriä."

Osa tästä voidaan hoitaa jo valmiiksi raiskattujen metsien lisäpahoinpitelyllä, mutta väistämättä se tarkoittaa myös viimeisten vanhojen metsien "hoitelun" huomattava tehostamista.

Olin eilen koko päivän katselemassa tuoreita hakkuuraiskioita ja eri-ikäisiä taimitureikkoja. Metsät on ainakin täältä Kymenlaaksosta hävitetty lähes viimeiseen tilkkuun, vaikka puita on vielä siellä täällä pystyssä.

Kun näiden yksityiskohtien pohjaksi hallitus karsii edes teoreettiset pyrkimykset kohti ekologisesti kestävää kehitystä talouspoliittisessa strategiassaan, "Hallitus tavoittelee talousennusteita selvästi vahvempaa talouskasvua.", minulle on kovin vaikea ymmärtää, mitä muuta vihreät tekevät tässä hallituksessa, kuin myyvät aatteensa pienestä kerta-annoksesta vallantunnetta.

Pekka Raukko